Dit is de regelgeving in Nederland voor de Speed Pedelec

Dit is de regelgeving in Nederland voor de Speed Pedelec

9 september 2020 Uit Door Redactie

Heb jij een Speed Pedelec op het oog, maar vraag je je af wat de regelgeving in Nederland precies is met betrekking tot deze snelheidsduivel? We leggen het je maar wat graag even uit. Om te beginnen: wat is een Speed Pedelec precies en wat is het verschil met een e-bike? De Speed Pedelec lijkt eigenlijk heel erg op een gewone elektrische fiets, maar gaat een stuk harder. Een reguliere e-bike geeft een trapondersteuning tot 25 kilometer per uur, terwijl een Speed Pedelec tot wel 45 kilometer per uur ondersteunt. Dat gaat aardig rap en is een ideaal alternatief voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer! Daarom zijn er wel enkele regels in de Nederlandse wetgeving voor de Speed Pedelec.

Kenteken

Door de snelheid van de trapondersteuning gelden voor een Speed Pedelec dezelfde regels als voor een snorfiets. Dit betekent ook dat de fiets voorzien moet worden van een kentekenplaat. Deze wordt aan de achterkant van de fiets geplaatst. Gelukkig zorgen de meeste winkels in Nederland ervoor dat een Speed Pedelec kopen eenvoudig is! Zo zetten zij een kentekenplaat voor je op je fiets. Daar hoef je je dus geen seconde druk om te maken!

Rijbewijs

Het is verplicht om een bromfietsrijbewijs te hebben als je op een Speed Pedelec wilt rijden. Deze kun je halen op het moment dat je 16 wordt, wat ook de minimale leeftijd is waarop je op deze speciale elektrische fiets mag rijden. Mocht je al in het bezit zijn van een rijbewijs voor je auto, dan hoef je niet speciaal een bromfietsrijbewijs te halen.

Waar mag je rijden?

Met de Speed Pedelec mag je niet overal rijden. Ook hier gelden de regels voor een bromfiets. Het lastige is dat deze regels vaak per provincie verschillen, waardoor het lastig is om hier specifieke regels aan te duiden. Kijk voor de regels in jouw provincie even op internet, dan ben je er snel achter.

WA-verzekering

Net als bij een auto of een bromfiets, moet je bij een Speed Pedelec een WA-verzekering afsluiten. Hiermee ben je gedekt als je schade aanbrengt aan anderen. Daarnaast betekent dat dat je de Speed Pedelec officieel op je eigen naam moet zetten. Bij de meeste winkels helpen ze je daar gelukkig mee, zodat je daar niet te veel tijd aan kwijt bent.

Helm

Het dragen van een helm is ook verplicht voor het rijden op een Speed Pedelec. Deze helm moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo heb je het NTA 8776 keurmerk nodig voor je helm.