Onderzoek toont aan dat kinderen minder buitenspelen

Onderzoek toont aan dat kinderen minder buitenspelen

26 april 2021 0 Door Redactie

Niet elk kind houdt van een bezoekje aan de speeltuin. Het is zelfs zo dat kinderen steeds minder buitenspelen. Buitenspelen is ontzettend goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden. Uit onderzoek van Jantje Beton bleek onlangs dat 15 procent van de kinderen nooit buiten spelen. Waar gaat het mis en hoe krijg je kinderen toch naar buiten?

Aanleiding minder buitenspelen

Volgens bewegingswetenschappers voldoet zo’n 44% procent van de Nederlandse kinderen tussen de vier en twaalf jaar niet aan de beweegrichtlijnen van dagelijks ten minste zestig minuten bewegen. Wetenschappers denken dat kinderen minder buiten spelen omdat een grote groep kinderen minder tijd heeft. Kinderen gaan meer naar buitenschoolse opvang en kinderen hebben andere verplichtingen zoals muziekles.

Speelmogelijkheden creëren

Meer mogelijkheden om te spelen zorgt voor meer spelende kinderen. Wanneer kinderen zien dat buurmeisjes/buurjongens buiten spelen, zullen ze sneller geneigd zijn om zelf ook naar buiten te gaan. Van Ee Speel is een leverancier voor professionele en uitdagende speelplekken. Zij verkopen diverse soorten toestellen voor verschillende locaties: van natuurspeelplaatsen tot speeltoestellen voor het schoolplein. Ook kun je bij hen terecht voor een compleet speel- of schoolplein inrichten.

Goede voorbeeld

Ouders kunnen een goed voorbeeld geven als het gaat om beweging. Stuur bijvoorbeeld je kinderen op de fiets naar school. Hierbij is het belangrijk dat je zelf ook vaker de fiets pakt en ook meer naar buiten gaat voor bijvoorbeeld een wandeling. Tot slot adviseren wij om duidelijke regels af te spreken als het gaat om schermtijd. Bewegen is op jonge leeftijd al ontzettend belangrijk. Wanneer je dit zo vroeg mogelijk stimuleert zal je zoon of dochter op latere leeftijd meer blijven bewegen en sporten.