Tips voor een geslaagd examenjaar

Tips voor een geslaagd examenjaar

30 september 2020 Uit Door Redactie

In september zijn de scholen weer gestart en voor een groot deel van de scholieren betekent dit dat ze zijn begonnen aan hun laatste jaar van de middelbare school. Dit kan best stressvol en spannend zijn, omdat je misschien niet zo goed weet wat je kan verwachten. Toch is een examenjaar ook hartstikke leuk en valt het allemaal wel mee. Om dit jaar goed door te komen, lees je in deze blog een aantal tips. 

Steek genoeg tijd in je studiekeuze

Een examenjaar kan heel overweldigend zijn en soms heb je het gevoel dat je nergens tijd voor hebt door alle toetsen en voorbereidingen op de examens. Veel leerlingen hebben dan ook de neiging om alle open dagen en voorlichtingsmomenten een beetje links te laten liggen en hier niet zoveel moeite in te steken. Een belangrijke tip is dan ook om hier wel veel aandacht aan te besteden en goed na te denken over je vervolgstudie. Niet alleen omdat je nog maar een jaar hebt om hierover na te denken, maar ook omdat dit gewoonweg heel leuk is. Door je goed te oriënteren wat bij jou past en hier actief mee bezig te zijn, zul je een keuze maken waar je oprecht enthousiast van wordt. Je krijgt dan heel veel zin in het starten van je opleiding en dit geeft weer motivatie voor je examens en toetsen. Sla die open dag dus niet over maar ga gewoon eens een kijkje nemen en wie weet vind jij de studie van je dromen!

Begin op tijd met examenvoorbereiding

Waarschijnlijk hoef je deze tip niet nog een keer te horen omdat alle leraren op je school dit ook al zeggen, maar een goede voorbereiding voor je examens is heel belangrijk. Je hoeft zeker niet alle stof al te kennen voor het begin van de herfstvakantie, maak je maar niet druk. Dan hadden ze de examens al wel een jaar eerder gedaan. Maar wat wel heel belangrijk is, is om op tijd aan de bel te trekken als je iets lastig vind of extra hulp nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld al in de herfstvakantie beginnen met een eerste examentraining om alvast te oefenen met de stof. Als je hier op tijd aan begint, zul je vlak voor je tentamens een stuk minder stress en zenuwen hebben 

Geniet!

Hoewel je examenjaar misschien spannend en een beetje stressvol is, is het ook heel veel meer dan dat. In dit laatste jaar is het des te belangrijk om nog even volop te genieten van je tijd op de middelbare school en er het beste van te maken. Zo krijg je een gala, diploma uitreiking en misschien zelfs nog een examenstunt. Dit zijn allemaal hartstikke leuke dingen die je laatste jaar extra speciaal maken.