Waar dna testen handig voor zijn

Waar dna testen handig voor zijn

30 september 2020 Uit Door Redactie

De afgelopen decennia zijn er enorm veel technologische ontwikkelingen geweest. Dan denk je ten eerste misschien aan de komst van het internet en telefoons, maar ook op wetenschappelijk gebied is het snel gegaan. Zo kun je nu aan de hand van je dna allerlei informatie aflezen door middel van een dna test die je gewoon thuis kunt bestellen. Waarom zou je dit doen? In deze blog lees je meer waar dna testen nuttig voor kunnen zijn. 

Jezelf beter leren kennen

Een dna test hoef je niet alleen maar te doen omdat het nodig is of omdat het moet van een arts. Het is ook gewoonweg heel interessant om meer te weten te komen over wat je dna je nou precies allemaal verteld. Door middel van het doen van een dna test kun je namelijk veel te weten komen over jezelf en jezelf wellicht ook beter leren begrijpen. Een goed voorbeeld hiervan is je etnische achtergrond. Een dna test kan jou precies vertellen welke nationaliteiten jij allemaal in je dna hebt zitten. Zo kun je erachter komen dat je bijvoorbeeld voor een aantal procent uit Scandinavië of China komt, terwijl je hier helemaal geen familie hebt. Dit soort informatie kan je helpen om jezelf beter te leren kennen en zo ook bepaalde eigenschappen van jezelf of familieleden beter te kunnen begrijpen. Ook spoort dit je misschien aan om eens te gaan graven in je stamboom om te kijken waar deze nationaliteiten nou precies vandaan komen en zo leer je ook veel over jezelf en je geschiedenis.

Medische informatie ophalen

Een andere toepassing een dna test is het ophalen van allerlei medische informatie. Er zit hier namelijk veel informatie over opgeslagen in jouw dna. Zo kun je van bijvoorbeeld allerlei aandoeningen en ziektes zien of jij een verhoogde of verlaagde kans op hebt om dit te krijgen. Een dna test kan je bijvoorbeeld vertellen dat je een verhoogde kans hebt op een vitamine C tekort. Hier kun je dan vervolgens weer op inspelen door meer regelmatig vitaminepillen te slikken of je dieet een beetje aan te passen. Pas wel op dat je niet te bang wordt van al deze medische uitslagen, want het is allemaal gebaseerd op statistieken en een verhoogde kans wil niet zeggen dat je een bepaalde ziekte ook daadwerkelijk zal krijgen. 

Familiebanden ontdekken

Tot slot is een dna test nuttig om bepaalde familiebanden te onderzoeken. Zo wordt er namelijk regelmatig gebruik gemaakt van zo’n test om te achterhalen of iemand wel de echte vader is van zijn/haar kind. Zo’n vaderschapstest kan iemand een extra beetje zekerheid geven of bepaalde opties uitsluiten. Ook kan een dna test andere familiebanden testen of ontdekken, zoals broers en zussen of neven en nichten. Zo kun je een dna test gebruiken om meer inzicht te krijgen in je stamboom.