Wat is het beste autostoeltje voor de leeftijd van je kindje?

De belangrijkste zorg van elke ouder, waar dan ook, is de veiligheid en het welzijn van hun kind. Dit is vooral belangrijk bij het besturen van een auto, omdat je je moet concentreren op de weg en niet op het feit of je kind stevig aan de stoel is bevestigd of niet. Helaas raken veel kinderen en baby’s gewond, of erger nog, elk jaar in het verkeer vanwege ontoereikende of niet-bestaande veiligheidszitjes. Dit is gemakkelijk te voorkomen en jij, als huidige of aanstaande ouder, moet jezelf informeren over het juiste type autostoel dat voor je kind zal werken, zodat je de juiste autostoel koopt.

Soorten autostoelen

Er zijn vier hoofdcategorieën kinderzitjes, bepaald door leeftijd en zijn naar achteren gerichte autostoelen, naar voren gerichte autostoelen, stoelgordelverhoger autostoelen en alles-in-één autostoelen. Dit mag je niet in de war brengen, omdat de leeftijd alleen wordt genoemd voor wat de gebruikelijke grootte van een gemiddeld kind is, ook al is de juiste meting de grootte van het kind. Kinderen zijn tegenwoordig wat groter en groeien sneller dan vroeger, en je moet je kind nooit ongemakkelijk maken, want naast dat het behoorlijk irritant is voor het kind, is het ook onveilig. Een sterke, stevige en comfortabele stoel biedt de beste bescherming voor uw kind. Bij het uitzoeken van de beste autostoel voor je kind, moet je letten op de hoogte (of lengte) van het kind en ook het gewicht.

Baby’s en peuters

Voor de jongste van onze passagiers worden er naar achteren gericht autostoeltje aanbevolen. Hoewel de officiële aanduiding voor dit type autostoeltje voor baby’s maximaal twee jaar oud is, is de aanbeveling voor het kind om een naar achteren gerichte stoel te gebruiken zolang deze erin past, hetzij op lengte of op gewicht. De gebruikelijke naar achteren gerichte babystoelen hebben twee belangrijke voordelen: ze worden meestal geleverd met een handvat aan de bovenkant en een basis aan de onderkant, wat heel handig kan zijn bij het in- en uitstappen van de baby, evenals wanneer je meerdere voertuigen hebt, omdat je de stoel van de ene basis en op de andere kunt klikken. Er moet worden vermeld dat dit soort stoeltjes alleen voor reizen mag worden gebruikt, omdat het het bewegingsbereik van het kind beperkt. Je kan in de verleiding komen om het kind in de stoel te laten slapen of het te voeden, maar dit moet indien mogelijk worden vermeden, omdat langdurig verblijf in de stoel slecht is voor het kind.

Peuters en kleuters

Zoals alle ouders weten, groeien kinderen enorm snel en het zal voor je het weet zijn totdat je kind niet in de naar achteren gerichte autostoel past en iets nodig heeft dat meer geschikt is voor hun steeds groter wordende grootte. Zodra je kindje twee wordt moet je beginnen na te denken over een naar voren gericht autostoeltje of een harnas, dat je kind veilig en comfortabel houdt. Het is erg belangrijk om deze taak serieus te nemen, omdat het installeren van een naar voren gerichte stoel niet altijd zo eenvoudig is als het lijkt.

Schoolgaande kinderen

Hoewel het op dit moment steeds moeilijker wordt om aan je kind uit te leggen waarom ze op een veiligheidszitje moeten zitten. Is het van het grootste belang voor je kind om een veiligheidszitje te hebben dat geschikt is voor hun grootte en leeftijd. De meeste ongelukken gebeuren in de periode tussen de acht en elf jaar en een stoelverhoger wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de gordel veilig aan je kind kan worden vastgemaakt. De twee belangrijkste soorten stoelverhogers zijn die met en die zonder rug verhoger. Als je kind kleiner van lengte is, dan is het het beste voor je kind om een veiligheidszitje met een rugleuning te hebben, omdat dit een strakkere pasvorm met de riem zal bieden. Voor grotere kinderen is er de andere optie zonder rugleuning en deze kan worden gebruikt totdat het kind de veiligheidsgordel comfortabel kan gebruiken zonder hulp, wat meestal rond de leeftijd van twaalf jaar oud is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *